4-6 порции
Необходими продукти
- 1кг картофи
- 400гр краве сирене
- 3-4 яйца
- 3сл джоджен
- 100мл олио
- 1сл брашно
- сол
Начин на приготвяне
- Загряваме фурната на 200° без вентилатор.
- Обелваме и настъргваме картофите на едро ренде. В дълбок съд ги объркваме с яйцата, джоджена, половината олио и сол на вкус.
- Натрошаваме сиренето в отделен съд и го оставяме настрана.
- В тавичка за печене изсипваме останалото олио, така че да е обилно намазнена. Ако изпуснем повечко олио, не го изливаме. Загряваме олиото на средно силен котлон, добавяме лъжица брашно и го разтворяме в олиото до получаване на белезникава течност. Внимание: тавичката трябва да е подходяща и за котлон.
- Докато тавичката е на котлона, разстиламе на дъното половината от картофената смес и оставяме 1-2 минути да се запече отдолу.
- През това време разпределяме сиренето развномерно върху запичащите се картофи. Върху пласта сирене се разстила останалата половина от картофите.
- Печем на добре загрята фурна около час до готовност в зависимост от количеството картофи. Последните няколко минути може да се включи и вентилатор за допълнително хрупкавост.