Пататник

4-6 порции

Необходими продукти

  • 1кг картофи
  • 400гр краве сирене
  • 3-4 яйца
  • 3сл джоджен
  • 100мл олио
  • 1сл брашно
  • сол

Начин на приготвяне

  1. Загряваме фурната на 200° без вентилатор.
  2. Обелваме и настъргваме картофите на едро ренде. В дълбок съд ги объркваме с яйцата, джоджена, половината олио и сол на вкус.
  3. Натрошаваме сиренето в отделен съд и го оставяме настрана.
  4. В тавичка за печене изсипваме останалото олио, така че да е обилно намазнена. Ако изпуснем повечко олио, не го изливаме. Загряваме олиото на средно силен котлон, добавяме лъжица брашно и го разтворяме в олиото до получаване на белезникава течност. Внимание: тавичката трябва да е подходяща и за котлон.
  5. Докато тавичката е на котлона, разстиламе на дъното половината от картофената смес и оставяме 1-2 минути да се запече отдолу.
  6. През това време разпределяме сиренето развномерно върху запичащите се картофи. Върху пласта сирене се разстила останалата половина от картофите.
  7. Печем на добре загрята фурна около час до готовност в зависимост от количеството картофи. Последните няколко минути може да се включи и вентилатор за допълнително хрупкавост.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s