6 порции
Необходими продукти
- 4-5 картофа
- 3 моркова
- 1 глава лук
- зеленчуков бульон
- 200мл прясно мляко
- 1сл олио
- 1,5л вряла вода
- дафинов лист
- сол
За овкусяване
- сирене или квасена сметана
- пресен лук и/или пресен магданоз
Начин на пригротвяне:
- Обелваме и нарязваме на кубчета картофите, морковите и лука.
- В дълбока тенджера загряваме олиото и запържваме лука с морковите за няколко минути на затворен капак, за да се задушат. Заливаме с врялата вода и добавяме бульона. Прибавяме и картофите с дафиновия лист и оставяме да ври около 15-20 мин до омекване на зеленчуците. Разпознава се, че са увряли, когато картофено кубче прободено с вилица се разпадне.
- Сваляме от котлона, изваждаме дафиновия лист и пасираме до желаната кремообразност. Добавяме млякото и разбъркваме отново.
- Гарнираме допълнително със сирене или квасена сметана, пролетен лук и магданоз по желание.