12 порции
Необходими продукти
- 2 яйца
- 2чч брашно
- 1 1/2чч кис. мляко
- 1/2 чч олио
- 1чл сода бикарбонат
За пълнежа
- 1чч натрошено саламурено сирене
- подправки за овкусяване, напр.: розмарин, риган, босилек, чубрица или кимион
Алтернативни варианти за пълнеж има, колкото въображението се простира: маслини, шунка, кашкавал, гъбки, сушени домати, праз-лук, букет от подправки и много други.
Начин на приготвяне
- Загряваме фурната на 180º-200ºС без вентилатор.
- Яйцата, кис. мляко, олиото и содата се разбиват (с миксер) до хомогенност. Прибавяме предварително пресято брашното и замесваме до гладко тесто. Накрая примесваме пордуктите за пълнежа.
- Подготвяме формичките за кексчета – порцелановите се намазняват, силиконовите нямат нужда от предварителна подготовка. Разпределяме сместа, като внимаваме да не препълним формичките повече от 2/3 от обема им, за да оставим място да се надигне тестото. Печем до готовност 20-25 мин.