
12 порции
Необходими продукти
- 3 яйца
- 500мл прясно мляко
- 250гр брашно
- 30гр (1 с.л.) краве масло за тестото и още за намазване на тигана, може и растително олио
- щипка сол
Често допускана грешка е добавянето на захар към сместа. Тази съставка може да доведе до залепване за тигана.
Начин на приготвяне
- Разбиваме яйцата с млякото и постепенно прибавяме брашното и солта. Разбиваме тестото до гладка течна смес. Миксерът е неизменен помощник за постигне на хомогенност. Биенето на ръка не е невъзможно, но се оказва дълго и изморително.
- Разтапяме маслото на водна баня или поетапно за по 10-тина секунди в микровълновата, защото “гърми” и цапа. Добие ли течна форма, без да е прекалено горещо, се добавя към палачинковото тесто и се миксира.
- В предварително затоплен тиган на средна степен на котлона намазняваме дъното с малко масло и изсипваме от сместа по средата, колкото да покрие половината площ на тигана. С въртеливи движения разстиламе до стените. Получават се по-тънки и сполучливи палачинки, ако тестото не е много гъсто. При нужда разредете сместа с малко мляко.
- Печем палачинките до изчерване на количеството тесто. Ако тиганът е с добро тефлоново покритие, може да се намазнява повторно на всяка втора или трета палачинка. Ако маслото на дъното загаря веднага и придобива кафеникав цвят, значи тиганът е прекалено горещ и котлонът трябва да се намали.
Сервираме със сладък или солен пълнеж по желание.