Бързи класически палачинки

12 порции

Необходими продукти

  • 3 яйца
  • 500мл прясно мляко
  • 250гр брашно
  • 30гр (1 с.л.) краве масло за тестото и още за намазване на тигана, може и растително олио
  • щипка сол

Често допускана грешка е добавянето на захар към сместа. Тази съставка може да доведе до залепване за тигана.

Начин на приготвяне

  1. Разбиваме яйцата с млякото и постепенно прибавяме брашното и солта. Разбиваме тестото до гладка течна смес. Миксерът е неизменен помощник за постигне на хомогенност. Биенето на ръка не е невъзможно, но се оказва  дълго и изморително.
  2. Разтапяме маслото на водна баня или поетапно за по 10-тина секунди в микровълновата, защото “гърми” и цапа. Добие ли течна форма, без да е прекалено горещо, се добавя към палачинковото тесто и се миксира.
  3. В предварително затоплен тиган на средна степен на котлона намазняваме дъното с малко масло и изсипваме от сместа по средата, колкото да покрие половината площ на тигана. С въртеливи движения разстиламе до стените. Получават се по-тънки и сполучливи палачинки, ако тестото не е много гъсто. При нужда разредете сместа с малко мляко.
  4. Печем палачинките до изчерване на количеството тесто. Ако тиганът е с добро тефлоново покритие, може да се намазнява  повторно на всяка втора или трета палачинка. Ако маслото на дъното загаря веднага и придобива кафеникав цвят, значи тиганът е прекалено горещ и котлонът трябва да се намали.

Сервираме със сладък или солен пълнеж по желание.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s