
6 порции
Необходими продукти
- 1кг тиква (напр. сорт хокайдо) или половината на средно голяма тиква
- 1 картоф
- 2 моркова
- глава лук
- зеленчуков бульон
- парченце пресен джинджифил
- 1 с.л. масло
- 1 ч.ч. мляко (краве или растително, напр. кокосово) или 100гр. течна сметана
За декориране
- тиквени семки
Подходящи вкусове към супата са също сирене, пресен лук или крутони.
Начин на приготвяне:
- Задушавамез за кратко нарязаните лук и моркови под капак в тенджера с нагрято масло.
- Нарязваме почистената от семки тиквата и обеления картоф на големи кубчета. Предимството на тиква сорт хокайдо е, че не е необходимо да се бели. В този случай измиваме добре предварително. Картофът в рецептата е за гъстота.
- В дълбоката тенджера при задушените лук и моркови добавяме нарязаните кубчета. Заливаме с вряла вода, така че да покрием зеленчуците и добавяме бульона за съответното количество вода. Оставяме да ври около 15-20 мин до омекване. Супата се разпознава, че е увряла, когато пробождайки картофено кубче с вилица то се разпадне.
- Сваляме от котлона, добавяме малко парченце обелен пресен джиндифил за пикантност и пасираме до желаната кремообразност. Добавяме млякото за по-гладка текстура и разбъркваме отново.
- По желание за повече хрупкавост и аромат тиквените семки може да се запържат набързо без мазнина в нагорещен тиган.
