Тиквена крем супа

6 порции

Необходими продукти

  • 1кг тиква (напр. сорт хокайдо) или половината на средно голяма тиква
  • 1 картоф
  • 2 моркова
  • глава лук
  • зеленчуков бульон
  • парченце пресен джинджифил
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.ч. мляко (краве или растително, напр. кокосово) или 100гр. течна сметана

За декориране

  • тиквени семки

Подходящи вкусове към супата са също сирене, пресен лук или крутони.

Начин на приготвяне:

  1. Задушавамез за кратко нарязаните лук и моркови под капак в тенджера с нагрято масло.
  2. Нарязваме почистената от семки тиквата и обеления картоф на големи кубчета. Предимството на тиква сорт хокайдо е, че не е необходимо да се бели. В този случай измиваме добре предварително. Картофът в рецептата е за гъстота.
  3. В дълбоката тенджера при задушените лук и моркови  добавяме нарязаните кубчета. Заливаме с вряла вода, така че да покрием зеленчуците и добавяме бульона за съответното количество вода. Оставяме да ври около 15-20 мин до омекване. Супата се разпознава, че е увряла, когато пробождайки картофено кубче с вилица то се разпадне.
  4. Сваляме от котлона, добавяме малко парченце обелен пресен джиндифил за пикантност и пасираме до желаната кремообразност. Добавяме млякото за по-гладка текстура и разбъркваме отново.
  5. По желание за повече хрупкавост и аромат тиквените семки може да се запържат набързо без мазнина в нагорещен тиган.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s