Брукита

~25 порции
(2 големи тави по 12-13 брукита)

Необходими продукти

85гр натурално какао
400гр захар на фини кристали или пудра захар
125мл растително олио
4 яйца
2ч.л. ванилия или едно пакетче
250гр бяло брашно
2ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
60гр пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

  1. В дълбока купа се смесват какаото, захарта и олиото. Докато сместа се разбива с миксер, добавяме едно по едно яйцата и ванилията. Към тях се изсипва едновременно брашното, содата и солта до получаване на хомогенно тесто. Оставяме да стегне в хладилник за няколко часа, въпреки че тази стъпка не е задължителна.
  2. Покриваме плитка тава за печене с парче оризова хартия и оставяме фурната се загрее до 180º, докато оформим тестото на топчета. За равномерното им дозиране в диаметър 2-3см помага половин супена лъжица. Съвет: топчетата се оформят по-лесно с чисти и сухи ръце, “напрашени” директно с пудрата захар, т.е. през няколко топчета е добре дланите да се мият и подсушават. Всяко готово топче се овалва в пудра захар.
  3. Нареждаме суровите брукита върху хартията за печене, като помежду им се оставя поне двойно място. Пекат се 12-14 мин. Оставят се да починат върху тавата за няколко минути преди да се отлепят от хартията.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s