Домашна баница

Необходими продукти
400-500гр кори за баница
400гр натрошено краве сирене
500гр кис. мляко
5-6 яйца
100мл олио и още за намазване на тавата
1чл сода бикарбонат

Начин на приготвяне

  1. Разбиваме яйцата на пяна и добавяме кис. мляко, содата и олиото. Като заместител за мазнината може да се използва и краве масло, но е добре да се разтопи предварително на водна баня. Към сместа може да се долее и малко прясно мляко или газирана вода.
  2. Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
  3. Намазваме обилно дъното на тава за печене с олио и го покриваме с две кори. Добре е да стоят леко намачкани, а не напълно изпънати по тавата. С помощта на черпак поливаме от приготвената смес и разхвърляме от натрошеното сирене.
  4. Добавяме още 2бр кори (или по 3бр при 500гр кори) и повтаряме дозирането на заливката и сиренето до изчерпване на продуктите. Изливайте по малко смес и по краищата, за да не останат сухи.
    Съвет: Полейте най-горните кори само със заливката, т.е. гледайте да изчерпите сиренето предварително. Пребройте корите, за да прецените как да си разделите продуктите.
  5. Пече се около 30-40 минути в зависимост от използваното количество кори и страхотния златист цвят на баничката. Непосредствено след като я извадите от фурната я напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа за няколко минути.

Да Ви е вкусно!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s