
Необходими продукти
400-500гр кори за баница
400гр натрошено краве сирене
500гр кис. мляко
5-6 яйца
100мл олио и още за намазване на тавата
1чл сода бикарбонат
Начин на приготвяне
- Разбиваме яйцата на пяна и добавяме кис. мляко, содата и олиото. Като заместител за мазнината може да се използва и краве масло, но е добре да се разтопи предварително на водна баня. Към сместа може да се долее и малко прясно мляко или газирана вода.
- Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
- Намазваме обилно дъното на тава за печене с олио и го покриваме с две кори. Добре е да стоят леко намачкани, а не напълно изпънати по тавата. С помощта на черпак поливаме от приготвената смес и разхвърляме от натрошеното сирене.
- Добавяме още 2бр кори (или по 3бр при 500гр кори) и повтаряме дозирането на заливката и сиренето до изчерпване на продуктите. Изливайте по малко смес и по краищата, за да не останат сухи.
Съвет: Полейте най-горните кори само със заливката, т.е. гледайте да изчерпите сиренето предварително. Пребройте корите, за да прецените как да си разделите продуктите. - Пече се около 30-40 минути в зависимост от използваното количество кори и страхотния златист цвят на баничката. Непосредствено след като я извадите от фурната я напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа за няколко минути.
Да Ви е вкусно!

