Чорба от леща

Необходими продукти
1чч леща
1-2 моркова
1 глава стар лук
2-3 домата прясно пюрирани/настъргани или 300гр консерва
3-4 скилидки чесън
1сл чубрица
1сл брашно
олио
1чл червен пипер
сол

Начин на приготвяне

  1. Лещата се изплаква с помощта на гевгир с фина цедка и се оставя да ври в 7 до 10 пъти повече вода от собственото й количество, в зависимост от желаната гъстота.
  2. Паралелно се почистват и нарязват на ситно лукът и морковите и се добавят, когато водата на лещата вече е завряла. Върху дъска за рязане размазвате чесъна с лек удар с дъното на чаша например, така че да се пръсне, почиствате го от люспите и го добавяте към чорбата.
  3. Когато лещата уври (ориентираме се по указанията на опаковката и разбира се твърдостта на зрънцата) се добавя доматения сок, чубрицата и сол на вкус.
  4. В тенджерка загряваме 2-3сл олио и запържваме набързо червения пипер и брашното (не повече от минута-две). Изливаме един черпак от лещата в тенджерката и връщаме вече сгъстената смес обратно в чорбата. Разбъркваме добре и изключваме котлона.

Да Ви е вкусно!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s