Мусака

6-8 парчета

Необходими продукти
5-7 големи картофа
500гр смесена кайма
1 глава стар лук
1-2 моркова
300гр настъргани или пюрирани домати (може и от консерва)
олио за запържване
1-2 чаши вряла вода
сол

За заливката
500гр кис. мляко
2с.л. брашно
2 яйца
1ч.л. сода бикарбонат
200гр настърган кашкавал

Начин на приготвяне

  1. Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета.
  2. Морковите и лукът се обелват, нарязват на ситно и в предварително загрят голям тиган се задушават в малко олио до златисто. Прибавя се каймата, като се раздробява с дървен прибор на малки парченца, докато розовият й цвят избледнее напълно. Изсипват се доматите, посоляваме на вкус и оставяме на тих огън да се задушат.
    Съвет: ако доматите са прясно пюрирани, им добавете 1к.л. захар за неутрализиране на киселинността. Може да се подправят и с малко риган за аромат.
  3. Загряваме фурната на 200 градуса без вентилатор.
  4. В тава за печене загряваме олио на по-голям котлон и съвсем леко запържваме картофите със сол на вкус. Ако тавата не е подходяща за използване върху котлона, може да се замени и с обикновена тенджера.
  5. Картофите с доматения сос и каймата се размесват в тавата за печене, подправят се по желание с чубрица и се поливат с вряла вода до покриване на продуктите. Пече се около 45-50 минути, докато водата се изпари.
  6. Продуктите за заливката без кашкавала се размесват до хомогенност в подходящ съд. Тавата от фурната се изважда, за да се залее със сместа и поръси с кашкавала. Връщаме във фурната за около 10-15 минути до получаване на златиста коричка.

Да Ви е вкусно!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s