
12-16 парчета; тавичка с диаметър 26см
1чч=~200-250мл
Необходими продукти
За карамела
1/2чч захар
2сл краве масло
1-2 буркана компот от кайсии
За блата
4 яйца
1чч захар
1чч брашно
1 пакетче ванилия
1чл бакпулвер
1/3чч олио
Начин на приготвяне
- Подготвяме карамела в малка тенджерка на средна степен на котлона до получаване на блед цвят. Ако карамелът потъмнее до кафяво, може да нагарча после. Изсипваме го в тавичката за печене и го разстиламе равномерно по дъното. Покриваме с изцедените плодчета от компота. Сокът заделяме за сиропиране.
- Загряваме фурната на 170 градуса без вентилатор.
- Яйцата разбиваме добре първо със захарта и ванилията, а после добавяме и олиото. Брашното размесено с бакпулвера се изсипва по малко към яйчената смес.
- Разливаме полученото тесто върху плодовете в тавата и печем в загрятата фурна около 40 минути. Проверяваме дали тестото е изпечено чрез пробождане в средата с клечка за зъби. Ако клечката излезе чиста, сладкишът е изпечен.
- Оставяме да стегне за 10-тина минути на стайна температура и го обръщаме върху чиния за сладкиши. Важно е да не изстива преди да се обърне, защото карамелът на дъното може да стегне. Сиропираме със сока от компота, докато е още топъл и го оставяме да попие няколко часа преди да сервираме.
Да Ви е сладко!
Рецептата позволява свободен избор на компот, например праскови или дюли 🙂

