Шоколадова лава

2 порции

  • 100 гр шоколад
  • 50 гр краве масло
  • 2 сл захар
  • 2 големи яйца
  • 2 сл обикновено брашно (тип 405)
  • щипка сол
  • масло и захар за стените на съдовете

Яйцата и маслото се препоръчва да са на стайна температура

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 220º без вентилатор.
  2. Намажете стените и дъното на 2 огнеопорни купички (може и чашки за крем карамел) обилно с масло и поръсете със захар на кристали. Излишната неполепнала захар може да добавите към количеството за сместа.
  3. Разтопете шоколада в микровълнова на интервали от по 15-20 сек. или на водна баня до получаване на течна хомогенна смес. Имайте предвид, че ако се опитате да разтопите шоколада в микровълнова наведнъж, рискувате карамелизирането му.
  4. В средно голям съд смесете маслото и захарта с миксер. След това добавете и яйцата до образуването на лека пяна. После идва ред на брашното и щипка сол до хомогенна смес.
  5. Оставете миксера настрана и започнете бавно да добавяте и обърквате разтопения шоколад към сместа. Ако е много горещ, има опасност да пресече яйцата, затова не се препоръчва изсипването му наведнъж.
  6. Разпределете сместа в съдовете за печене като внимавате да не препълвате повече от 3/4 от обема им. Печете в предварително загрята фурна за 11 минути.
  7. Оставете да се отпуснат за няколко минути, отлепете стените внимателно с ножче и после ги обърнете върху чинийки за сервиране. Може да ги гарнирате с плодове, сметана или сладолед. Консумирайте, докато са топли.

Да Ви е сладко!

One thought on “Шоколадова лава

  1. Ти си просто най-сладката! Предвиждам много успех на сайтчето!
    Бтв: десертът е уникален!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s