2 порции
- 100 гр шоколад
- 50 гр краве масло
- 2 сл захар
- 2 големи яйца
- 2 сл обикновено брашно (тип 405)
- щипка сол
- масло и захар за стените на съдовете
Яйцата и маслото се препоръчва да са на стайна температура
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220º без вентилатор.
- Намажете стените и дъното на 2 огнеопорни купички (може и чашки за крем карамел) обилно с масло и поръсете със захар на кристали. Излишната неполепнала захар може да добавите към количеството за сместа.
- Разтопете шоколада в микровълнова на интервали от по 15-20 сек. или на водна баня до получаване на течна хомогенна смес. Имайте предвид, че ако се опитате да разтопите шоколада в микровълнова наведнъж, рискувате карамелизирането му.
- В средно голям съд смесете маслото и захарта с миксер. След това добавете и яйцата до образуването на лека пяна. После идва ред на брашното и щипка сол до хомогенна смес.
- Оставете миксера настрана и започнете бавно да добавяте и обърквате разтопения шоколад към сместа. Ако е много горещ, има опасност да пресече яйцата, затова не се препоръчва изсипването му наведнъж.
- Разпределете сместа в съдовете за печене като внимавате да не препълвате повече от 3/4 от обема им. Печете в предварително загрята фурна за 11 минути.
- Оставете да се отпуснат за няколко минути, отлепете стените внимателно с ножче и после ги обърнете върху чинийки за сервиране. Може да ги гарнирате с плодове, сметана или сладолед. Консумирайте, докато са топли.
Да Ви е сладко!
Ти си просто най-сладката! Предвиждам много успех на сайтчето!
Бтв: десертът е уникален!
LikeLiked by 1 person