4 порции
Необходими продукти
- 4 пилешки бутчета
- 1чч ориз
- 200гр гъби печурки
- 1/2 глава лук
- 1 морков
- бульон
- 50мл олио
- масло за намазване
- сол и пипер
Начин на приготвяне
- Загряваме фурната на 200º без вентилатор.
- Оставяме в малка тенджера вода, равняваща се на 3 пъти количеството на ориза, да заври. Бутчетата се оставят да поврят в нея около 5 минути, като се овкусяват с бульона в съответствие с количестовото използвана вода.
- Докато месото ври, се подготвя тавичка за печене с намазнено дъно. В нея на котлон се запържва ситно нарязаните лук и морков.
- Добавя се ориза, като обърквайки го с нагорещената мазнина трябва зрънцата да изгубят белия си цвят и да станат полупрозрачни. Накрая прибавяме наедро нарязаните гъби, объркваме с останалите продукти и изключваме котлона. Подправяме със сол на вкус.
- Избутвайки продуктите към стените на тавичката освобождаваме място за пилето по средата. Овкусяваме месото със сол и червен пипер и поставяме отгоре няколко парченца тънко нарязано масло за хрупкавина на кожата.
- Останалия в тенджерката горещ бульон изливаме в тавата за печене, като внимаваме да не отмием подправките от месото.
- Печем около 50 минути. Разпознава се, че е готово, когато оризът е попил по-голямата част от водата, без яденето да е сухо. Може по средата на времето да разбъркаме продуктите в тавата, без да пипаме месото.