4 порции

Необходими продукти
2-3 пресни патладжана
2-3 домата
50-100гр. саламурено сирене
зехтин
сол
по желание салатен лук и пресен магданоз
Салатен дресинг
1с.л. горчица
1с.л. мед
1ч.л. зехтин или по желание 1ч.л. балсамов оцет, или лимонов сок
Начин на приготвяне
- Фурната се загрява на 180° градуса без вентилатор.
- Патладжаните се нарязват на колелца с дебелина около 1 см. Посоляват се добре и се оставят в гевгир за половин час да отделят горчивината. Впоследствие се изплакват и подсушават на кухненска хартия.
- Тавичка за печене се покрива с оризова хартия. Подсушените патладжани се намазват от двете страни със зехтин и се нареждат в тавата. За здравословно ориентираните се препоръчва по-пестелива доза зехтин или дори може да се пропусне намазняването. Пече се около 20-30 минути до златисто, като по средата на времето колелцата се обръщат в тавата.
- Доматите и сиренето се нарязват на кубчета и се подправят с лука и магданоза. Съставките на дресинга се разбъркват в отделен малък съд до хомогенност.
- Готовите патладжани се сервират за предпочитане топли, аранжирани по желание с доматената салата и се заливат с дресинга.
Добър апетит!